Cantar Apicol

Versiunea 1

Deoarece am fost contactat de mai multi crescatori de albine in scopul realizarii unui cantar cu transmitere SMS a cantaririi, m-am gandit sa proiectez/realizez unul. :)
Functia de baza este de masurare a greutatii stupului la cateva momente ale zilei folosind o celula de sarcina si transmiterea acestei cantariri prin SMS.
In restul timpului electronica este in stand-by avand un consum extrem de scazut, practic doar RTC-ul functioneaza.
In afara de cantarire, am prevazut pe placa posibilitatea conectarii unor module I2C respectiv senzori 1Wire pt. masurarea presiunii atmosferice/temperaturilor in diverse puncte/umiditatii/iluminarii sau orice alti parametri ar fi necesari.
Device-ul este construit in jurul unui uC PIC18F46K22 / 32MHz si mai dispune de un afisaj OLED si trei taste pentru setari (setarea ceasului, setarea orelor de trimitere a SMS-urilor, calibrarea cantarului etc.).

BeeHiveScale_v1_1

BeeHiveScale_v1_2

BeeHiveScale_v1_3

BeeHiveScale_v1_4

DSCN3736

Versiunea 2

Am proiectat si o versiune v2 a acestui cantar cu urmatoarele modificari:
– posibilitate de functionare atat cu trimiterea SMS-ului la ore stabilite (la fel ca v1.0) cat si cu solicitarea masuratorilor prin SMS.
– in scopul minimizarii consumului pt. noul mod de functionare cu receptie permanenta, am modificat alimentarea placii: sunt 3 stabilizatoare LDO cu consum redus, comandabile separat, unul pt. uC/RTC, unul pt. senzori/display si unul pt. GSM.
– un singur modul pt. senzor temperatura/presiune/umiditate pe PCB, pe langa cei conectati extern.
– am prevazut 2 relee pt. comanda consumatorilor externi pe baza SMS-urilor receptionate.
– consumul total pe receptie este de cativa mA asa ca un acumulator de 12V/7Ah ar trebui sa alimenteze placa in jur de minim o luna, la o singura incarcare. Evident, conteaza activitatea care se desfasoara in perioada asta.

cantar_v2

BeeHiveScale_v1_5

Varianta completa pt. ambele modele de cantar:

DSCN3940